«Hva skjer når vi samler en sikh, en protestant, en buddhist og en mormoner i samme rom?»

1

11. februar 2017 av Eline

Fire personer med ulike trosretninger ble invitert av en journalist for en diskusjon om tradisjoner på Blindern. Are Svendsen representerte kirken. Artikkel er publisert på Samfunnsviter`n og kan leses her her.

are

Jeg synes det var en spennende og god artikkel. Det var interessant å lese om de andre trossamfunnene. En slik dialog er et godt eksempel på hvordan man bør møte ulikheter. For å bruke Are`s ord: «Verden er fargerik. Jeg tror vi alle har fått et veldig godt inntrykk av alle religionene. Vi kan respektere hverandre og finne fred, bli kvitt uvitenheten og erstatte den med kunnskap.»

Å samel en sikh, en protestant, en buddhist og en mormoner i samme rom gikk jo veldig bra:) Journalisten avsluttet artikkelen med gode og viktige betraktninger:

«På ett tidspunkt, midt oppi all Crispos-sjokoladen og den innholdsrike diskusjonen, slår det oss: Det er ikke hva eller hvem du tror på som definerer hvem du er, det er det handlingene dine som gjør. Din tro er definert av hvordan du er som person, men troen definerer ikke mennesket. Det handler simpelthen om hvordan man skal klare å være en bra versjon av seg selv. Ja, du kan se på teorien som ligger langs rammen av disse ulike religionene. Du kan trekke frem utallige regler for å argumentere for at denne religionen ikke passer inn i et moderne samfunn. Men når vi kritiserer religioner, glemmer vi å tenke på hvem de religiøse menneskene bak religionen virkelig er. Den du er, er som sagt basert på hva du gjør. Likevel blir troende kritisert for handlinger de ikke har utført. Kanskje vi en dag kan slutte med dette.»


Spørsmål og svar om kirken hente fra artikkelen.

Hva synes du andre bør kjenne til om ditt trossamfunn?

«Jeg vil understreke at det er en kristen kirke. Det opplever vi helt klart at den er. En annen ting som er viktig å vite, for å plassere kirken i det religiøse landskapet, er at kristendommen består av mange ulike grener og flere tusen kristne trossamfunn. Hvor skal man da plassere mormonismen? Vi mener at det er en gjenopprettet kirke, altså den samme kirken som Jesus hadde for to tusen år siden, men gjenopprettet i dag.»

Hva er budskapet til kirken?

«Hele kirkens lære og eksistens går ut på at mennesker skal lære og utvikle det å være kjærlige mennesker. Kjærlighet er helt sentralt i kirken. Vi tror vi klarer dette, ved å følge Jesus Kristus og hans bud, som ba oss om å elske vår neste som oss selv. Gjennom tilgivelse og riktig kunnskap kan vi omvende oss og bli en litt bedre utgave av oss selv. Sånn sett er det mye felles med alle disse trossamfunnene som er nevnt i dette intervjuet. At vi har en vekst – en slags helliggjørelsesprosess. Ekteskapet er et annet element som er sentralt. Kjærligheten som finnes innad i familien og relasjonen mellom mann og kvinne, den er helt sentral i Guds plan for livet til sine barn. Vi tror på ting som er evige. Vi tror faktisk på ett evig ekteskap – jeg vil si at den mest romantiske troen jeg kjenner til er Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Da kneler man nemlig foran alteret sammen med din kjære blomst, og du sier: «Jeg gifter meg med deg for evig.»»

Finnes det tradisjoner innenfor deres religion der menn og kvinner har ulike roller?

«Det virker faktisk som at vi har den største forskjellen mellom menn og kvinner, selv om vi er en moderne religion fra Amerika. Man mener at menn og kvinner er likestilte og likeverdige, men vi mener at menn og kvinner har ulike roller. Vi har for eksempel ikke kvinnelige prester i vår kirke, men vi har kvinner som styrer og driver en av de eldste kvinneorganisasjonene i verden. Likevel er det slik at det i familien er litt ulike oppgaver. Mannen har kanskje hovedansvaret for det materielle og for at familien er beskyttet, mens kvinnen har mer ansvar for omsorgen av barna. Men disse oppgavene deles også.  Vi mener heller ikke at jobb er den eneste veien til suksess i livet.»

«Dere har kanskje møtt mennesker som har en forutinntatt oppfatning om hva det innebærer å tilhøre religionen deres. Kan dere huske noen tilfeller der dere ble overrasket over hvor feilaktig informasjon vedkommende hadde? Eller hvor opplyst han eller hun var?»

«Folk tror fortsatt at vi har flere koner, andre tror at vi har horn i panna. I Norge er det ingen som forfølger kirken lenger. Folk har mer enn nok med «Netflix & Chill.

En tanke om “«Hva skjer når vi samler en sikh, en protestant, en buddhist og en mormoner i samme rom?»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Google translate

Translate this blog into different languages...

Arabic English Finnish French German

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Arkiv

%d bloggere like this: