«Prioritering», morgenandakten på NRK

Legg igjen en kommentar

4. mars 2017 av Eline

Ole Podhorny var andaktsholder i NRK over fire dager. At en mormoner holdt en slik andakt skapte reaksjoner. Jeg har skrevet et innlegg om dette her

ole

Andakten ble holdt mandag 1.2.16 og publisert på NRK her


Prioritering

En gang da Jesus og disiplene var på vandring, kom de inn i en landsby. Der bodde en kvinne ved navn Marta som tok imot Jesus i sitt hus. Hun hadde en søster som hette Maria. Hun satte seg ved Herrens føtter og lyttet til hans ord.

Men Marta var travelt opptatt med alt som skulle stelles i stand. Hun gikk da bort til dem og sa: «Herre, bryr du deg ikke om at min søster har latt meg bli alene om å tjene deg?»

Men Herren svarte og sa til henne: Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, som ikke skal bli tatt fra henne.

Liksom Marta slites samvittighetsfulle personer ofte i valget – ikke mellom godt og ondt, men i valget mellom flere gode ting. Det kan skape frustrasjon, også irritasjon. Og feilen ligger ikke hos andre, men hos oss selv. Marta tror problemet er hos Maria som ikke hjelper til med maten, men Frelserens svar viser noe annet.

Vi kan stresse med gode ting som holder oss borte fra bedre ting. Forfatteren C.S.Lewis sier: «Gud vil gi oss noe, men kan ikke fordi våre hender er fulle av noe annet.»

Marta vil tilberede et minneverdig måltid for Jesus som hedersgjest – kanskje med mange retter. En god ting.

Maria vil innta et åndelig måltid ved å lytte og samtale med Jesus. En annen prioritering.

Kanskje alle kunne hjulpet hverandre med maten på et avtalt tidspunkt. Jesus inviteres til å kritisere og irettesette, men unngår det med vennlighet og visdom. Han verdsetter begges valg.

Når vi føler oss frustrerte, rastløse, irritert, bekymret eller urolige – bør vi se litt nærmere på våre egne prioriteringer, sette Jesus i sentrum og innta åndelige måltider først, som i den gode samtalen eller god lesning. Jesus serverer oss fremdeles hovedmåltidet og har etterlatt oss nok av påminnelser om det: Livets vann, livets brød. Om vi velger det først, vil vi få mer styrke til å gjøre – om ikke alt – så det viktigste.

Og den gode del vi ikke bli tatt fra oss.

Kjære himmelske Fader. Vi takker deg for din godhet, tålmodighet og omsorg. Vi takker for rike velsignelser i form av vakker natur, vakker musikk, gode bøker og ikke minst Skriftens ord. Hjelp oss å stadig drikke av den kilden du har gitt oss gjennom din Sønn. I Jesu Kristi navn. Amen

 

Ole Podhorny

C.S. Lewis, The Problem of Pain (New York: HarperCollins, 2001), pp. 94-95

Lukas 10:38-40

 

Musikk: Erik Bye – «Blå salme»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Google translate

Translate this blog into different languages...

Arabic English Finnish French German

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Arkiv

%d bloggere like this: