Ole Podhorny var andaktsholder i NRK over fire dager. At en mormoner holdt en slik andakt skapte reaksjoner. Jeg har skrevet et innlegg om dette herole

Andakten ble holdt tirsdag 2.2.16. og publisert på NRK her.


Takknemlighet

Jeg har et armbåndsur av den gamle sorten. Jeg trekker det med takknemlighet en gang i døgnet. Da jeg var 12, jobbet jeg i gartneriet på søndre Jeløy – 40-timers uke i opptil 40 graders varme for 2,50 i timen. Fra stranden nedenfor kunne jeg høre glade rop fra jevnaldrende barn som nøt sommerferien. Av og til var jeg misunnelig på dem – nå derimot er jeg bare takknemlig.

For noen av sparepengene kjøpte jeg en klokke. Far og onkel ble med til urmakeren. Valget falt på en Omega Seamaster til 258 kr – verdt ca 100 timers arbeid.

Det er en del minner er knyttet til uret.

En gang jeg hadde badet alene og skulle hjem, var klokken borte. Jeg ble fortvilet, knelte i bønn til Ham som vet hvor alt er, og lette videre. Jeg fant den mellom noen steiner, knelte igjen og takket.

Klokken var med på min toårige misjon til Frankrike da jeg var 19. Etter vel et år, stoppet den. Den trengte vel en rens, noe som fikk vente. Min misjonærkamerat, Philip Harvard, hadde to klokker, og ga meg den ene. Jeg ga ham så min som et minne, jeg trengte jo ikke en klokke liggende som ikke fungerte. Dette var i 1971.

For ca 10 år siden fikk jeg en pakke fra Philip i Frankrike. I pakken lå klokken. Den burde være i min families eie og ikke i hans, skrev han. Urmaker Andresen i Moss renset den. Han husket godt 62-modellen og sa han kunne selge den for 5000 kr – en god investering, altså.

Hva blir jeg minnet om når jeg hver dag trekker det 53 år gamle uret?

Jo, at jeg som ung lærte å arbeide og å spare. At far lærte meg å velge kvalitet og stolte på at en 12-åring kunne ta vare på en verdigjenstand. Jeg blir også minnet om at min himmelske Far bryr seg om et barns tillitsfulle bønn om en liten bagatell.

Jeg blir takknemlig for at en venn tok vare på klokken i nesten 40 år og tok seg tid til å returnere den, fordi han forsto verdien av både en klokke og et vennskap. Slutter den å gå, vet jeg at den må trekkes eller renses. Jeg trenger også regelmessig «trekk» og «rens» for å fungere som en Kristi disippel.

Den norske legen Fredrik Gade har sagt: «Takknemlighetsgjeld er den eneste gjeld som gjør menneskene rikere.»

Gud vil at vi skal være takknemlige, det velsigner vårt liv. La oss takke hver dag.

Kjære himmelske Fader. Vi takker deg for dine rike gaver til oss. Vi takker deg for bønnens gave, at du ser til oss og veileder på en kjærlig måte. Vi ber deg om hjelp til å huske å være takknemlige og telle våre velsignelser. I Jesu Kristi navn, Amen

Herren velsigne deg og bevare deg!
Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig!
Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred!

Paulus sier til menighetens medlemmer i Tessaloniki : Takk Gud under alle forhold! (1. Tess 5:18)

Ole Podhorny

Musikk: Louis Armstrong – «What a wonderful world»