Hvorfor jeg er feminist

1

7. mars 2017 av Eline

Min venninne Joanna Henriksen Bjerga er spaltist i Vårt Land.  Jeg har fått dele hennes innlegg på bloggen. Innlegget ble først publisert her.

(Joanna har delt sin trosreise på norsk og engelsk for de som vil lese litt mer om den flotte damen!)

______________________________________________________________________

«Jeg er feminist.

Jeg har aldri gått i tog 8.mars. Jeg mener at kontantstøtte er en god idé, og jeg jobbet redusert da barna var små. Jeg tenker at selvbestemt abort er trist, og burde vært unødvendig.

Men jeg er feminist.

La oss se på definisjonen. «Feminisme­ er en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk, og akademisk virksomhet som handler om frihet, likestilling og rettferdighet for begge kjønn. Selve ­ordet feminisme kommer opprinnelig av det latinske ordet feminia, som betyr kvinne.»

Frihet, likestilling, rettferdighet og kvinnelighet. Ja, takk!

Jeg er faktisk feminist fordi jeg er mormon.

Ifølge professor Valerie M. Hudson er mormonismen intet mindre enn den mest feministiske og progressive av alle de kristne trosretningene. Hudson er statsviter og opphavskvinnen til, et tverrfaglig forskningsprosjekt som ser på sammenhengen mellom nasjonalstaters sikkerhets- og samfunnspolitikk, og kvinnenes levevilkår. Hun er også medlem av kirken.

Et guddommelig privilegium

Progressivt og feministisk er nok ikke ordene de fleste ville valgt å bruke på et såpass konservativt og patriarkalsk trossamfunn som vårt, men heng med litt til, så skal jeg forklare hva jeg mener, og da må vi faktisk helt tilbake til Edens hage.

Vi tror ikke at Eva syndet da hun spiste av den forbudne frukt. Vi tror hun gjorde det som var nødvendig for at planen for hele menneskeheten kunne tre i kraft. På den måten kunne alle Guds åndebarn komme til jorden, få en kropp, lære gjennom erfaring og utvikle sine nedarvede guddommelige egenskaper. Dette fordi vi tror at alle mennesker har Himmelske foreldre. Ikke bare er Gud vår Far, men vi har også en himmelsk mor! Og siden alle kommer til jorden gjennom en kvinne – en mor – ser vi på morsrollen som et guddommelig privilegium og en gave.

Eva ble altså ikke straffet for sitt valg. I første Mosebok 3:16 står det «… og til din mann skal din attrå stå, og han skal råde over dig.» Men ordet ‘over’ kommer fra det hebraiske ‘bet’ som betyr med. Han skal råde med deg. Vi tror ikke at kvinnen skal være mannen underdanig.

Likestilte

Menn og kvinner er ikke like, men de er likeverdige. De er ikke identiske, men de er likestilte for Gud.

Allerede på midten av 1800 tallet – i en tid da kvinner ellers ikke hadde noen særlige rettigheter i det hele tatt, hadde kirkens kvinner både stemmerett, tok høyere utdanning, underviste og forkynte side om side med mennene.

Og det har de fortsatt med. Mange av de ansvarsoppgavene som kvinnene i mormonkirken har, ville faktisk krevd ordinasjon i andre kirker.

Men det stemmer at det kun er menn som ordineres til prestedømmet. Likevel ser vi det slik at prestedømmet delegeres til kvinnene i mange forskjellige sammenhenger, og at vi som kvinner ikke holdes tilbake på noe vis. Tvert imot oppfordres og oppmuntres vi til å ta ordet, ta utfordringer og ta ansvar.

Krever sin kvinne

Jeg kommer nok ikke til å gå i tog i år heller. Men jeg kommer til å fortsette å jobbe for frihet, likestilling og rettferdighet på andre arenaer. Hjemme. I kirken. På jobb. På skolen.

I en ideell verden ville alle jenter gått på skole, og kjønnslemlestelse ville ikke eksistert. Ingen barnebruder, ikke noe ­institusjonalisert voldtekt, ingen menneske­smugling eller sex-slaver. Lik lønn for likt arbeid ville vært en selvfølge­. Omsorgsarbeid i samfunnet ville blitt verdsatt – både økonomisk og sosialt.

Men vi er ikke der. Det er nok å ta tak i. Endring er mulig, og den skjer, men den krever sin kvinne. Som overpriviligert hunkjønn i den norske bobla tenker jeg at det er min plikt å ikke lukke øynene for mine medsøstres kår – uansett hvor.

Derfor er jeg feminist.»

-Joanna

En tanke om “Hvorfor jeg er feminist

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Google translate

Translate this blog into different languages...

Arabic English Finnish French German

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Arkiv

%d bloggere like this: