Mormons Bok

Legg igjen en kommentar

22. september 2017 av Eline

Mormons bok eller Book of Mormon er «på alles» lepper om dagen på grunn av musikalen på Det Norske Teatret.

 

 

 

 

Det er helt sprøtt å se bilder på instagram og facebook med glade publikummere som poserer med sin nye «suvenir» i hånden omtrent som dette:

 

 

 

 

 

 

 

Eller publikummere som poserer og tar selfie med de «levende suvernirene». Omtrent som dette: 

 

 

 

 

 

 

Jeg har snappet opp her og der at enkelte mener vi dummer oss ut, blant annet når misjonærer og medlemmer deler ut bøkene etter showet er over. Den nedlatende holdningen: «Stakkars dere, våkne opp nå, face the facts.»

Greit nok. Boken er i alle fall her. Jeg vil dele noen tanker om hvordan Mormons Bok, sann eller usann, kan påvirke menneskers liv. Men man kan «få gåsehud», føle godt og bli inspirert ved å lese haugevis av andre bøker. Så hvorfor lese akkurat Mormons Bok?

Forrige søndag holdt lillesøsteren min Jenny, en tale for hele menigheten under gudstjenesten. Det er slik at medlemmene rullerer på dette, altså ikke bare biskopen som slipper til. Jeg syntes den var så bra og fikk lov til å dele talen her!

 

 

 

 

 

«Det er spesielt èn ting som har skapt store problemer for kirken vår opp igjennom historien her i Norge. Denne tingen var avgjørende for at vi ikke fikk bli registrert som . offisielt trossamfunn med vikselsrett før i 1987, og at disenterloven som kom i 1845 som tillot frikirker utenfor statkirken å etablere seg ikke gjalt oss, mormonere. Staten nektet å akseptere oss selv om det teologiske fakultetet stemte for å gi oss religionsfrihet. Det fulgte mange år med tøffe tak for misjonærer og mennesker som sluttet seg til kirken. Det var arrestasjoner og bøtlegginger, og nærmere 3500 medlemmer utvandret til USA i perioden 1850 – 1920. Hva er så denne tingen som har skapt så mye problemer for oss, som har vært en viktig grunn for at mange selv i dag ikke slipper oss inn i varmen som et kristent trossamfunn? Hva er denne tingen som er så dyrebar og hellig for oss at vi som en religiøs gruppe går igjennom hva som helst for? Jo, det er Mormons bok!

«Mormons bok, et annet testamente om Jesus Kristus» står det utenpå boken. Dette er altså mer hellig skrift. Vi har bibelen som forteller om oldtids profeter og samfunn fra «den gamle verden,» Jerusalem, Israel og Palestina, og om Kristi komme til jorden, om forsoningen og etableringen av hans kirke på jorden. Men vi har altså et vitne til, nemlig MB, som forteller en parallell historie fra endel av den samme tiden som bibelen men som foregikk på det amerikanske kontinent, i Mellom – Amerika. Her kan vi også lese om at Gud kalte profeter som han talte igjennom for å gi dem evangeliets sannheter og for å hjelpe dem til Kristus. Akkurat som i bibelen er MB`s høydepunkt at Jesus Kristus selv kommer til jorden og viser seg for menneskene. I 3. Nephi kan vi lese om at Kristus viser seg for folket i Amerika etter at han døde på korset i Jerusalem, gjenoppsto og fòr tilbake til sin Fader. Før han dro, sa han til apostlene at han hadde flere får som ikke var av samme hjord som han måtte besøke, og noen av disse andre fårene, eller menneskene, kan vi lese om i MB.

Er det ikke fantastisk? «På to eller tre vitners ord skal enhver sak stå fast,» står det i 2. Korinterbrev. Det at Gud virkelig sendte sin sønn ned til jorden var det ikke bare noen få «gale» mennesker som trodde på, det var mange flere som bar vitnesbyrd om dette, mennesker på helt andre steder på jorden. Gud elsker alle sine barn, så han ønsker å bringe sitt evangelium og mulighet for dåp og frelse til alle, ikke bare for noen eksklusive grupper. I MB kan vi lese om at Gud åpenbarte seg for profeter slik som vi leser om i bibelen, og at den gjenoppståtte Kristus viste seg, underviste menneskene, velsignet dem og opprettet sin kirke på jorden med apostler og profeter. MB kommer også med oppklaringer rundt endel læresetninger som er uklare i bibelen, og den kommer også med noe banebrytende kunnskap som f. eks. at små barn ikke trenger dåp siden de er uskyldige fremfor Gud (altså ingen arvesynd). Det er så smertefullt å prøve å sette seg inn i situasjonen til foreldre tidligere tilbake som ikke bare sørget over sitt barns død, men som også ble fortalt av presten at det vakreste de hadde hatt nå var i Helvete i evig pine siden barnet ikke rakk å bli døpt før det døde. Hvor ubeskrivelig fantastisk det må ha vært å lese i Moroni 8:8rz-17 hvor Mormon sender et brev til sønnen sin Moroni med Guds åpenbaring ang. små barn og dåp.

Jeg tror at de fleste mennesker har grunnleggende, eksistensielle spørsmål liggende i seg, som «hva gjør jeg her på jorden, hva er vitsen med dette livet, hvem er jeg egentlig, eller hvem er denne nybakte babyen jeg holder i armene, er det noe som har blitt til nå, eller kommer barnet fra et sted? Hvor skal vi etter døden? Finnes det noe som er større enn oss selv?» På disse spørsmålene finnes det mange ulne svar, men leser du i MB så står det helt klart og tydelig forklart. Det liker jeg med kirken vår, det at det finnes klare svar på så mye.

Profeten vår og alle lederne våre i kirken sier gang på gang på gang at vi må lese i MB, så mange av oss har lest den mange ganger. De som har vokst opp med evangeliet har studert mormons bok som ungdom i seminar, som ung voksen i institutt og videre igjen og igjen som voksen og etter hvert gammel. Ganske fort lærer man om hvilke læresetninger det står om i MB, og man kan etter hvert utenatt alle historiene til Nephi og hans familie som krysset det store havet og kom til det lovede land osv. Så hva er egentlig grunnen til at vi blir bedt om og om igjen å lese i MB? Å lese i en vanlig bok mer enn èn eller to ganger er for meg dørgende kjedelig og gir meg ingen ting, men å lese i MB er faktisk annerledes!

Noen sier at MB er en magisk bok, for selv om man har lest den mange ganger dukker det stadig opp nye ting som man ikke kan huske å ha lest før som plutselig går inn i hjertet ditt. Det er nok ikke slik at ord forsvinner og kommer frem igjen, men det er sånn at forskjellige ting i boken kan tale til deg på forskjellige måter ettersom du er på ulike steder i livet med forskjellig behov når du leser boken. Lederne i kirken sier at MB kan besvare både sjelens store spørsmål slik som de store eksistensielle spørsmålene, men også de mer timelige og personlige spørsmålene som «hvor kan jeg finne en jobb,» «hvordan kan jeg forbedre forholdet til ektefellen min» osv. Hvordan kan man få svar på sånne typer personlige spørsmål som gjelder oss selv og vår familie her og nå? Det står jo ikke om oss i MB!

Jeg vil gjerne dele litt forskjellige historier som jeg håper vil inspirere dere slik de gjorde meg. De handler om ulike mennesker, noen jeg kjenner og noen jeg ikke kjenner, som leste noen vers eller en historie i MB og som ble ledet av ånden til å forstå hvordan prinsippene i denne historien kunne gjelde i deres eget liv selv om deres spørsmål eller livssituasjon kunne være annerledes enn det de leste om.

«En dame kom hjem en dag, frustrert og gråtende. Hun var ikke gift, og planene hun hadde hatt for utdannelse og karriere, var i ferd med å falle i grus. “Jeg lurte på om jeg i det hele tatt kom noen vei,” sa hun. “Jeg ble tilskyndet til å vende meg til Mormons bok. I de første fire versene av 1 Nephi 18 fant jeg svar på mine bekymringer. Disse versene beskriver skipet som Nephi bygget for å frakte sin familie til det lovede land. Det var ‘et fint tømmermannsarbeide’, og det var ikke bygget ‘på menneskers vis’. Det var derimot bygget ‘på den måten som Herren hadde vist [ham]’ (vers 1–2). Nephi rådførte seg ofte med Herren mens han bygget skipet. Da skipet var ferdig, ‘[var det] godt og … arbeidet på det var overmåte fint’ (vers 4).

Det gikk opp for meg at min egen reise var ‘et fint tømmermannsarbeide’. Den passet ikke inn i menneskers mønstre, men den ville få meg til mitt ønskede mål hvis jeg søkte Herrens veiledning. Disse versene var som et fyrtårn i et mørkt øyeblikk. Problemene mine forsvant ikke over natten, men jeg fant det perspektivet jeg trengte. Jeg har nå et givende yrke som jeg aldri hadde planlagt.”

En annen historie:

«En kvinne slet med avhengighet. Hun slo opp i Mormons bok og leste at Nephi ble befridd fra de bånd hans brødre hadde bundet om hans hender og føtter. Hun leste i 1. Nephi 7: “Herre, vil du, på grunn av den tro jeg har på deg, fri meg ut … ja, vil du gi meg styrke til å sprenge disse bånd som jeg er bundet med. “Og det skjedde at … båndene [ble] løst” (1 Nephi 7:17–18).

Dette skriftstedet beskrev nøyaktig hvordan jeg følte meg – bundet med avhengighetens bånd,” sa kvinnen. Nephis håndgripelige bånd ble øyeblikkelig løst da han ba om å bli utfridd. Mine bånd var uhåndgripelige, og jeg overvant ikke min avhengighet på et blunk, men da jeg leste disse ordene, følte jeg at noe forandret seg i meg. Det føltes som om båndene rundt mitt hjerte, mitt sinn og min kropp hadde blitt løst, og jeg visste at jeg kunne overvinne min avhengighet.”

En annen historie:

«En kvinne opplevde ting i livet sitt som satte vitnesbyrdet hennes om evangeliet hardt på prøve, og på et tidspunkt sa hun til seg selv at hun snart ikke orket mer og ville trekke seg ut av kirken. Hun sa imidlertid til Gud at hun ville gå i templet en siste gang før hun satte kroken på døren. Mens hun satt i det cellestiale rommet fikk hun en tanke om å hente den ene skriften som lå der og lese litt. Hun slo tanken nesten fra seg siden hun syntes det var så klisjè å liksom skulle få en «åpenbaring» av å lese skriftene der! Men hun gjorde det imidlertid allikevel, tok skriften i fanget, åpnet den på en vilkårlig side og satte øynene i et skriftsted i L&P 25 hvor det står: «Knurr ikke på grunn av de ting du ikke har sett, for de er holdt tilbake for deg og for verden i en for meg vis hensikt for fremtiden. Derfor oppløft ditt hjerte og fryd deg og hold fast ved paktene du har inngått.» Jeg følte at Gud kjente meg og snakket til meg. Jeg satte ikke kroken på døren.»

Her kommer en siste historie:

«Lehis drøm berører virkelig min sjel. Det symbolske Livets Tre er hvitere enn selv det kjære kirsebærtreet i min barndoms hage. Det er hvitere og skjønnere enn alt man kan tenke seg, og frukten søtere enn det søteste. Treet er Kristi rene kjærlighet som vi bare har opplevd en forsmak av her på jorden. Det er kjernen i evangeliet og kommer foran alt annet for Gud. Jeg har erfart kraften og gleden i denne kjærligheten og har et inderlig ønske om at alle mine barn skal gjøre det samme, slik Lehi også ønsket. Men så kom tåken, og mange ble forvirret på veien og mistet retningen. Da oppdaget Lehi at det var en jernstang å holde seg i og klynge seg til når man ikke ser og man er redd. Jeg har kjent på tåken i mitt liv mange ganger, men har klynget meg fast til evangeliet og kirken, og tåken har igjen letnet. Jeg vet hvor jeg vil, og jeg vet at jeg må ha noe å holde meg fast i.»

MB er ingen vanlig bok, det er derfor vi blir bedt om å lese i boken hver dag, det er hellig skrift, og vi gjør oss tilgjengelige overfor Herren til at han kan inspirere oss og hjelpe oss med vårt personlige liv ved å lese den. Det er det som gjør den så «magisk,» den angår oss selv i alle livsfaser selv om den er skrevet for så lenge siden.

Jeg føler at jeg ikke har løst inn gullbilletten min enda, det står velsignelser klare for meg som jeg ikke har mottatt enda siden jeg ikke leser så ofte i MB som jeg burde og ønsker, jeg står i veien for min egen utvikling. Det kan være nesten litt irriterte å høre det evige maset om å lese i boken, og ofte kan jeg føle at jeg ikke får noe igjen for det. Men dette budet er ikke for å tilfredsstille Gud, det er fordi han vet at virkningen av MB-studie vil velsigne oss. Det er som når vi har regler vi ønsker barna skal holde, de er der ikke for at vi skal få «all makt,» de er der for at vi vil våre barn det aller beste og at vi vet at reglene gir dem det.

I Forkynn mitt evangelium står det:

«MB hjelper oss også å forstå at Guds bud ikke er en restriktiv liste over hva vi skal og ikke skal gjøre, men veiskilt til et lykkelig, rikt liv. Når vi begynner å forstå at evangeliets første prinsipper og ordinanser er veien til et rikt liv, vil vi forstå og verdsette at disse prinsippene hjelper til med å besvare ethvert spørsmål og dekke ethvert behov.

Ole-Andreas og jeg snakket nylig sammen en kveld om hva vi skulle gjøre for å ha større fred i hjemmet. Jeg var frustrert da vi snakket om at det er så mye krangling og kjefting blant barna, og at konsekvenser og andre pedagogiske triks vi prøver oss på ikke virker i veldig stor grad. Jeg spurte oppgitt: «hva synes du vi skal gjøre, Ole-Andreas?» Jeg ble overrasket over svaret for å være ærlig. Han sa at han mente nøkkelen til fred lå i å bringe ånden i større grad inn i hjemmet vårt ved å lese i MB med barna og sørge for at vi selv også gjorde det. Jeg kan ikke egentlig skjønne rent logisk hvordan det å lese et kapittel i barne-MB skal få barna til å krangle mindre, men jeg visste med èn gang han sa det at det var sant.

I går leste jeg et utsagn fra president Marion G. Romney som gikk rett inn til mitt hjerte, det var nesten som om han kjente vår situasjon og skulle sagt det til meg personlig: «Jeg er forvisset om at hvis foreldrene vil lese i Mormons bok regelmessig i hjemmet og be angående den, både for seg selv og sammen med barna, vil ånden i denne gode boken gjennomsyre hjemmet og alle som bor der. Ærbødigheten vil øke, gjensidig respekt og omtanke for hverandre vil vokse. Stridens ånd vil forsvinne. Foreldre vil veilede sine barn i større kjærlighet og visdom. Barn vil bli mer mottakelige for og lydige til sine foreldres rettledning. Rettferdigheten vil øke. Tro, håp og kjærlighet – Kristi rene kjærlighet – vil finnes i rikt monn i vårt hjem og vårt liv, og i kjølvannet følger fred, glede og lykke.»

Jeg sier ja takk til disse velsignelsene og tar i mot utfordringen!

Til slutt vil jeg få dele et kraftfullt og fantastisk sitat fra president Ezra Taft Benson som forteller om hvordan MB har en kraft som går utover det at den inneholder styrkende historier og sannheter. Jeg vet at mange har erfart disse velsignelsene som er vanskelige å forklare hvordan kan oppstå bare fordi man leser i boken. Men så er det ikke en hvilken som helst bok heller, det er hellig skrift og en av Guds måter å kommunisere med oss på.

«Det er ikke bare det at Mormons bok lærer oss sannhet, selv om den virkelig gjør det. Det er ikke bare det at Mormons bok bærer vitnesbyrd om Kristus, selv om den virkelig gjør det også. Men det er noe mer. Det finnes en kraft i boken som vil begynne å tilflyte deres liv i samme øyeblikk som dere begynner på et seriøst studium av boken. Dere vil få større kraft til å motstå fristelse. Dere vil få kraft til å unngå å bli ført vill. Dere vil få kraft til å holde dere på den snevre og smale sti. Skriftene kalles «livets ord» (se L&p 84:85), og ingen steder er det i større grad tilfelle enn i Mormons bok. Når dere begynner å hungre og tørste etter disse ord, vil dere finne mer og mer liv.»

 Ingen vanlig bok har slike løfter! Jeg tror at MB er Guds ord og ved å lese den regelmessig vil vi bli velsignet på måter vi ikke visste gikk ann.»

-Jenny

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Google translate

Translate this blog into different languages...

Arabic English Finnish French German

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Arkiv

%d bloggere like this: