«Use your voice and your power to articulate what you know and feel».

2

7. oktober 2017 av Eline

Sharon Eubank

«Use your voice and your power to articulate what you know and feel”. (Sharon Eubank) Denne oppfordringen ble gitt til kvinner forrige helg under den verdensomspennende konferansen som holdes to ganger i året. En oppfordring til at kvinner skal heve sin røst, taler til hjertet mitt! Hvem er den kloke damen som sa dette og hvorfor har jeg blitt spesielt glad i henne? Jeg må spole tre år tilbake for å nøste opp i dette.

Jeg har i flere år vært (og er) opptatt av kvinners rolle og plass i kirken. Jeg har vært ivrig lytter og leser av diverse podcaster, blogger og nettsteder med dette som tema. Jeg slukte «alt» jeg kunne komme over, «the good, bad and ugly».

Jeg har også strevd med tema. Fordi kvinner ikke har prestedømme i vår kirke, så jeg blant annet skjevheter i forhold til synlighet og muligheter. Men på det personlige planet så følte jeg meg tilfredsstilt og likestilt. Den viktigste årsaken til dette var den stadige påminnelsen om at INGEN står mellom individet og Gud. Jeg har hatt lederoppgaver i menigheten og alltid følt meg lyttet til og respektert. Jeg har holdt meningsfulle taler på natverdsmøtet (gudstjenesten) og på Stavskonferansen (konferansemøte for alle menighetene i Oslo-området). Jeg har fått brukt talentene mine innen musikk og kultur med frie tøyler og backing i ryggen. Jeg har utført arbeid i templet som bare er forbeholdt kvinner.

Så jeg opplevde en kognitiv konflikt mellom mine egne levde erfaringer og strukturelle skjevheter jeg syntes var problematisk. Opplevelsen av dette har gått i bølger. Den nådde en liten topp for ca 2,5 år siden. Jeg glemmer ikke bilturen påvei til jobb. Jeg kjente gråten presse på, jeg klarte ikke komme ut av et destruktivt tankemønster relatert til tema nevnt ovenfor. Jeg satte impulsivt på en podcast/foredrag jeg tilfeldigvis hadde funnet med tittelen «This is a woman`s church». Jeg likte umiddelbart den tøffe og provoserende tittelen, men var skeptisk til innholdet. Og hvem var egentlig foredragsholderen Sharon Eubank?! Jeg lyttet til foredraget og ordenen fylte meg med energi og entusiasme. Opparbeidet frustrasjon forlot meg. Jeg fikk utfordret noen tankemønstre og vekket noen nye. Eubank var en forfriskende sterk og engasjert kvinne. Foredraget lettet noen plagsomme tanker fordi jeg fikk noen nye knagger og nye innfallsvinkler til problemstillinger.

Eubank fremhevet også et forbedringspotensiale:

“I have to be candid that there are lots of people who would not agree that this is a church for women. And I think that the reason they feel that way is because of a disconnect that comes between our doctrine and sometimes the way that we practice our doctrine. And there has been a lot of discussion and a lot of disagreement and people have had painful experiences. There is just stuff that is plain wrong. And there are consequences, too. It would be absurd for me to stand up here and say that our political and our traditional and our cultural practices always live up to our doctrine. I’m not even sure that we fully grasp our doctrine. And to be honest, in my opinion, we can improve in many, many ways. We should and I think we will.”

«There’s no question that our practices are going to continue to change in the Church. And we are going to learn to apply our doctrine in better and more perfect ways. And I hope that the next generation is even more fair and more equal in its practice of the gospel.»

En erkjennelse av dette ga meg følelsen av: «Du er ikke alene eller dum som tenker slik.» Det lettet på trykket mitt.

Ett år senere, juni 2016 hørte jeg at Sharon Eubank, skulle delta på en FairMormon konferanse i Gøteborg med foredraget sitt «This is a woman`s church». Den SKULLE jeg på! Jeg følte meg helt starstruck da jeg sto i samme matkø som Eubank under lunsjen. Jeg var ikke blygere enn at jeg prikket henne på skulderen og presenterte meg selv! Jeg takket henne for foredraget og sa litt om hvilken betyding det hadde hatt for meg. Vi snakket om «løst og fast» og hun aplauderte arbeidet med denne bloggen 🙂 Sharon var helt nydelig, oppriktig og interessert. Jeg fikk mannen min til å ta et bilde av oss (men finner det ikke igjen, arg!) og jeg fikk kortet hennes med invitasjon til å stikke innom kontoret hennes hvis jeg kom til Utah! Ja, amerikanere er gjestfrie! I tillegg til å holde et veldig bra foredrag, lærte jeg at Sharon Eubank var leder for kirkens humanitære og globale velferdsprogram. Jeg fikk stor respekt for hennes arbeid og innsikt.

Enda ett år senere, april 2017 ble Sharon Eubank kalt som første rådgiver i hjelpeforeningspresidentskapet, den nest største stillingen en kvinne i kirken kan fylle på lederplanet. Jeg tror faktisk jeg kom med et lite gledesutbrudd da jeg hørte denne nyheten. Jeg håper at Eubank`s erfaring kan lede til nye og viktige samtaler ang kvinnespørsmål. Jeg tror ikke det er en tilfeldighet at akkurat hun har fått denne nye og store oppgaven. Hun har allerede holdt flere tydelige og kraftfulle taler og foredrag. Jeg har skrevet en bloggpost om dette tidligere: https://mormonkvinner.com/2017/09/01/hvordan-fa-lim-pa-hendene-26-kvinner-i-stuen-diskuterer/

Så hvordan kan vi heve vår røst? Hvordan kan vi være med på å skape endringer/forbedringer når vi ser det er behov for det?

En kvinne som inspirerer meg på dette punktet, heter Neylan McBaine. Hun er grunnleggeren av nettstedet The mormon women projeckt.  (Jeg fikk min ide til denne bloggen etter å ha fulgt MWP en lang stund) Hun er også forfatteren bak en populær bok solgt på Deseret Book: Women at Church: Magnifying LDS Women’s Local Impact. «Women at Church is a practical and faithful guide to improving the way men and women work together at church. Looking at current administrative and cultural practices, the author explains why some women struggle with the gendered divisions of labor. She then examines ample real-life examples that are currently happening in local settings around the country that expand and reimagine gendered practices. Readers will be equipped with the tools they need to have respectful, empathetic and productive conversations about gendered practices in Church administration and culture.”

Jeg har ikke lest boken selv, men har hørt pocaster og intervjuer der hun snakker om tema i boken. Dette intervjuet med Meredith Nelson, likte jeg spesielt godt. Tematikken kan fylle en egen blogpost, det får bli senere!

Det å kjenne på et forbedringspotensiale og et ønske om å bruke stemmen min, undergraver ikke min tro og følelser for evangeliet. Jeg har landet de store bølgene av frustrasjon. Jeg er engasjert og opptatt av kvinnespørsmål på en måte som gir meg energi og positivitet. Jeg er enig i det Sharon Eubank sier i foredraget sitt: «But I also believe that the large foundational stones are in place.» «And my prayer is that we can learn to practice and live up to our doctrine.»

Les andre artikler på bloggen relatert til tema kvinner/feminisme:

https://mormonkvinner.com/2015/04/14/kvinne-mann-i-jesu-kristi-kirke-av-siste-dagers-hellige/

https://mormonkvinner.com/2017/03/07/hvorfor-jeg-er-feminist/

https://mormonkvinner.com/2017/03/12/den-skandinavisk-kreativiteten-solidariteten-med-de-svake-og-fokus-pa-likestilling-har-pavirket-meg-sterkt/

-Eline

2 tanker om “«Use your voice and your power to articulate what you know and feel».

  1. Ja, verden trenger modige kvinner som våger å heve sin stemme og tydelig forsvare normer og verdier som samfunnet er i ferd med å miste. Og kirken trenger kloke kvinner som tror på sin egenverdi og skaper entusiasme for den viktige påvirkningskraften Guds døtre har.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Google translate

Translate this blog into different languages...

Arabic English Finnish French German

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Arkiv

%d bloggere like this: